Maak er een leuke middag van met jouw zelfgemaakte high tea

High tea is een Britse traditie die zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld tot een cultureel fenomeen. Het is een gelegenheid waarbij mensen samenkomen om te genieten van een selectie van zoete en hartige hapjes, geserveerd met een pot thee. Je kunt een combinatie maken van zelfgemaakte hapjes en kant-en-klaar hapjes. Bestel bijvoorbeeld luxe chocolade op chocoladebezorgd.nl.

Een geschiedenislesje over high tea

Voordat we beginnen met dit artikel een kleine historie over high tea. High tea, ook wel “afternoon tea” genoemd, ontstond in de 19e eeuw in Engeland. Het was een manier voor arbeiders om ’s middags even pauze te nemen en te genieten van een maaltijd. Dit was de tijd dat de arbeiders na een lange werkdag thuis kwamen en hun avondmaaltijd aten, dus het werd ook wel “meat tea” genoemd.

In tegenstelling, de elite had gewoonlijk een ‘low tea’ of een ‘five o’clock tea’ rond deze tijd, vaak met een selectie van zoete lekkernijen en sandwiches. 

Wat mag er absoluut niet ontbreken

Het eten dat wordt geserveerd bij high tea varieert, maar meestal bestaat het uit sandwiches, scones met jam en room, en een selectie van zoete hapjes zoals koekjes, taarten en gebak. Het is van essentieel belang dat alles perfect presenteert, de sandwiches zijn vaak versierd met kleine bloemetjes en de zoetigheden zijn sierlijk opgebouwd. 

De lekkerste hapjes:

  • Chocolade
  • Muffins
  • Koekjes
  • Scones met clotted cream en jam
  • Sandwiches met komkommer- of eisalade 
  • Sandwiches met gerookte zalm of carpaccio
  • Kleine taartpuntjes zoals chocolade- of worteltaart
  • Warme quiche
  • Saucijzenbroodjes
  • Vleespasteitjes

High tea heeft een aantal tradities die worden gehandhaafd. Ten eerste is er het serveren van een pot thee, waarbij de gastheer of gastvrouw de thee inschenkt en de gasten hun eigen thee inschenken. Het is ook gebruikelijk dat de thee wordt geserveerd in porseleinen kopjes, samen met een theeservies, zoals suikerpot, melkpot en een theelepel. Je kunt de tafel leuk aankleden. Denk aan een etagère met alle lekkere zoete gebakjes erop. Maak de tafel op met een mooi tafelkleed en een tafelloper. Kleed het verder aan met mooie decoratie zoals kaarsen en bloemen.  

Variaties op een high tea

Je hoeft natuurlijk een high tea niet alleen te serveren met thee. Ook koffie kan geschonken worden. Tegenwoordig zijn en meer concepten zoals high tea. Denk bijvoorbeeld aan een high wine. Of maak verschillende cocktails.